Az egyik laktató, hús nélkül is fogyasztott, olcsó, de nagyon ízletesen és gyorsan elkészíthető ételünk a babérleveles krumplifőzelék akár vacsorára akár ebédre. Persze kiegészíthetjük némi pörkölttel vagy virsli darabkákkal. Ha ízletesen van elkészítve még a gyerekek kedvence is lehet.
Nem tudom tudod-e hogy a főzelék tulajdonképpen magyar találmány sok nemzet nem is ismeri a főzeléket, sőt szavuk sincs rá, például az angoloknál vegetable-diss néven illetik (zöldségétel) németek is a gemüse (zöldség) szót használják. Nálunk a 16. században kezdték főzni ezt a sűrű zöldséges ételt. Nem tudható akkor mivel sűrítették, mert a rántással való sűrítés csak a 19. században természetesen osztrák hatásra terjedt el nálunk.
Érdekes, hogy az Alföldön a lebbencstésztából és a tarhonyából készült ételt is főzeléknek hívják. De vajon van olyan tájék, ahol a babérleveles krumplifőzeléket burgonyafőzeléknek hívják? Igazából nincs. Csak az étlapokon találkozhatsz vele.
A burgonya elnevezést Burgundia olasz nevéből, a Burgonyából származtatják. Viszont különböző nyelvjárásokban a krumplinak megszámlálhatatlan változata ismert: például kolompér, kolompár, de van l nélküli változat is például krumpli, korompi és még számtalan elnevezés. Lehetetlen az összes változatot felsorolni, persze mi csak maradjunk a babérleveles krumplifőzeléknél.